הורים רבים טרודים בשאלה מהי הדרך הרווחית ביותר לחסוך כסף עבור ילדיהם, ואיזה אפיק השקעה יסייע להם "לעמוד על הרגליים" ולצאת לדרך כלכלית עצמאית בהגיעם לבגרות. אחת הדרכים להשיג את המטרות החשובות הללו היא תוכנית "קופת גמל להשקעה - חיסכון ארוך טווח לכל ילד", שאושרה לא מכבר על ידי ממשלת ישראל, ותצא לדרך החל מחודש ינואר 2017. במסגרת התוכנית החדשה, יפקיד הביטוח הלאומי מדי חודש סך של 50 ש"ח לכל ילד עד הגיעו לגיל 18. תשלום זה הינו תוספת לתשלום הקצבה החודשית המשולמת להורה הזכאי. קיימת אפשרות להורה להוסיף עוד 50 ש"ח בחודש לכל ילד על חשבון קצבת הילדים החודשית, תמשיך להיות משולמת במקביל - כך שסכום החיסכון המצטבר יוכפל.
קופת גמל להשקעה - חיסכון ארוך טווח לכל ילד - מי זכאי?
במסגרת התוכנית יפקיד המוסד לביטוח לאומי, עבור כל ילד במדינת ישראל שמשולמת בעדו קצבת ילדים, סכום ההפקדה בסך של 50 ש"ח. סכום זה מתעדכן אחת לשנה, מדי חודש ינואר, בהתאם לעליית המדד. ההפקדה תתבצע במועד תשלום קצבת ילדים החודשית לחשבון שייפתח על שם הילד בקופת גמל להשקעה, או בתכנית חיסכון בנקאית שתפתח לטובת הילד.
היכן יופקדו כספי חיסכון לכל ילד?
העברת כספי התוכנית יכולה להתבצע בשתי דרכים, בהתאם לבחירת ההורים - קופת גמל להשקעה או חיסכון בנק. שתי האפשרויות ניתנות לבחירה מתוך רשימה של קופות גמל ובנקים שלמדינה יש הסכם התקשרות איתן, אשר תופיע באתר הביטוח הלאומי. על ההורים יהיה להודיע לביטוח לאומי על בחירתם באפיק ההשקעה בתוך חצי שנה מיום לידת הילד. אם ההורים לא בחרו היכן יופקדו כספי החיסכון, הם יועברו אוטומטית לקופת גמל להשקעה כברירת מחדל, שתיבחר על ידי ביטוח לאומי בסבב קבוע בין כל קופות הגמל שיעניקו את השירות.
חשוב לדעת: הורים לילדים שנולדו לפני ה- 1.1.2017, יקבלו במהלך נובמבר 2016 מכתב מביטוח לאומי המבשר להם על זכאותם לבחור קופת גמל או תכנית חיסכון בנקאית, ויצטרכו להודיע על בחירתם עד ליום ה-1.6.17.
הורים לילד שגילו ב- 1.1.17 יהיה 15 ומעלה, ולא בחרו לאן יופקדו הכספים - יועברו כספי החיסכון כברירת מחדל לחשבון בבנק אליו מופקדת קצבת הילדים. והיה והבנק אינו נמצא בהסדר של תוכנית "חיסכון לכל ילד", יופקדו הכספים באחד מהבנקים שנמצאים בהסדר. הורים לילד שגילו ב- 1.1.17 יהיה נמוך 15, ולא בחרו לאן יופקדו הכספים - יועברו כספי החיסכון כברירת מחדל לקופת גמל להשקעה ובהתאם למנגנון חלוקה של הביטוח הלאומי.
מדוע קבע משרד האוצר כי קופת גמל להשקעה תהווה ברירת המחדל להעברת כספי חיסכון לכל ילד?
קופות גמל להשקעה מציעות לא מעט יתרונות ואפשרויות גמישות לחיסכון: אפשרות לניוד חופשי של הכספים בין קופות גמל באופן אוטומטי ומיידי באמצעות כלים טכנולוגיים מתקדמים; הטבות של דחיית מס; אפשרות להשאיר את הכספים בתוכנית החיסכון עד הגעת הילד לגיל פרישה וקבלת קצבה עם פטור ממס רווחי הון.
האם ניתן להפקיד באופן פרטי בתוכנית "חיסכון לכל ילד"?
מעבר ל- 50 הש"ח שיפקיד ביטוח לאומי מדי חודש, ניתנת להורים האפשרות להכפיל את סכום החיסכון ולהפקיד 50 שקלים נוספים בקופת החיסכון מדי חודש. תוספת זו תיגרע למעשה מקצבת הילדים אשר משולמת עבור הילד לחשבון הבנק של ההורה, והורים המעוניינים בכך צריכים להגיש בקשה לביטוח לאומי שיסדיר את העניין הורים המעוניינים לחסוך עבור ילדם יותר מ- 100 ש"ח בחודש יוכלו לעשות זאת באמצעות מגדל גמל להשקעה >
האם ומתי ניתן למשוך את כספי החיסכון?
לפי החוק, משיכת הכספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" תתאפשר בגיל 18 עם חתימת ההורים או מגיל 21 ללא צורך בחתימת ההורים. העמית יעביר בקשה לקופה בה מנוהלים הכספים, ואלו יועברו ישירות אל חשבון הבנק שלו. במקרה ולעמית אין חשבון בנק, הוא יוכל לקבל מקופת הגמל המחאה על שמו. יחד עם זאת, אם ייקלע הילד למצב רפואי מסכן חיים לפני גיל 18, ההורה יוכל למשוך את כספי החיסכון שנצברו בכפוף לנהלים ותוך קבלת אישור מביטוח לאומי.
בנוסף, בהגיע הילד לגיל 18, יפקיד ביטוח לאומי לחשבון החיסכון סכום של 500 ש"ח נוספים. אם הילד לא משך את הכספים או חלקם עד גיל 21, יפקיד ביטוח לאומי 500 ש"ח נוספים. בגיל 18 יוכל הילד - שיהפוך כבר לבגיר - למנות בחשבונו בקופת הגמל מוטבים לבחירתו, שיהיו זכאים לקבל את הכספים במקרה מוות.
איפה מתעדכנים על מצב החיסכון?
על-פי החלטת משרד האוצר, חברות הביטוח, קופות הגמל והבנקים שמציעים את שירותיהם לתוכנית "חיסכון לכל לילד", יעמידו לרשות ההורים והילד אתר אינטרנט ייעודי בו ניתן יהיה לעקוב אחר מצב החיסכון בכל רגע נתון.
מגדל גמל להשקעה" - כל הפרטים על קופת הגמל החדשה והאטרקטיבית של מגדל >